1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
« »

Midtfotregionen Lateral

Bursitt

 

Bursitt 

Ved stor belastning på en bursa (slimpose) kan det oppstå bursitt (bursitis). Bursa finnes i subcutis (underhuden) og utvikles som en reaksjon på trykk og friksjon; vi er altså ikke født med slimposer. De væskefylte posene beskytter ledd, sener og ligamenter og kan bli betente og gi symptomer som hevelse, rødhet og ømhet. Avleiringer av bursitt inneholder kalsiumfosfat og gir forkalkninger på utstikkere på knoklene de skal beskytte. Da blir det exostoser (knokkelutvekster). Bursa finner vi blant annet ved basis 5. metatarsalis, og det kan bli bursitt der.

 

Etiologi: Lavt snørestykke, spissing i forpartiet, hardt overlær, syntetisk fôr i sko, lav tåhette og smale sko, høye hæler og medial senterakse (bananform).

 

Fotterapeuten observerer ofte rødhet og hevelse ved for eksempel grunnleddene og må avklare om det foreligger feilstillinger eller akseendringer som for eksempel addusert forfot eller ossøs defigurasjon. Avlastninger som beskytter basis av 5 metatars kan hjelpe på kort sikt. Sko er likevel den faktoren som gir best resultat på sikt.

 

Skoene må ha:

  • tilstrekkelig bredde og høyde over grunnleddene
  • moderat hælhøyde
  • mykt overlær
  • mykt fôr inni skoen
  • riktig senterakse

Ved smerte må pasienten ta kontakt med lege da det kan være betennelse i slimposen. Denne kan tappes, og smerten vil gi seg raskt. Slimposen fyller seg opp etter hvert.